ریسک از جایی ناشی میشود که ندانید چه کاری انجام میدهید؛ پس برای کاهش ریسک، آگاهی خودتان را بالا ببرید. - وارن بافت
اگرچه تعداد توکنها از ۱۴ هزار فراتر رفته و ارزش کل بازار ارزهای دیجیتال به ۲.۴ تریلیون دلار رسیده است، اما لزوماً هرچه تعداد بیشتر باشد، بهتر نیست. مجله فوربس گروهی از ۲۰ ارز دیجیتال را با عنوان «بلاکچینهای zombie » شناسایی کرده است که علیرغم نشان دادن کاربری یا پذیرش اندک یا هیچ کاربری واقعی در دنیای حقیقی، همچنان ارزش بازار بالایی را حفظ میکنند.
این فهرست شامل نامهای شناختهشدهای مانند ریپل (XRP)، کاردانو (ADA)، لایتکوین (LTC)، بیتکوین کش (BCH) و اتریوم کلاسیک (ETC) است که همگی با ادامه عملکرد و معامله بدون برآورده ساختن اهداف عملی، مشخص میشوند.
همچنین در این بین، میتوان به رمزارز های زیر اشاره کرد:
XRP, ADA, BCH, LTC, ICP, ETC, XLM, STX, KAS, THETA, FTM, XMR, AR, ALGO, FLOW, EGLD, BSV, MINA, XTZ, EOS.
اصطلاح «بلاکچینهای zombie » به پروژههای بلاکچینی اشاره دارد که مانند مردگان متحرک، وجود دارند اما از نظر کاربری یا تعداد قابل توجه کاربران، نشانهای از حیات نشان نمیدهند.
این توکنها به دلیل معاملات سفتهبازی و تأمین مالی اولیه قابلتوجه، به حیات خود ادامه میدهند و گاهی اوقات حتی از نظر مالی رونق میگیرند، نه به این دلیل که به اهداف فناورانه یا عملی خود دست یافتهاند.
تحلیلگران فوربس اشاره کردهاند که ریپل (XRP) در ابتدا برای رقابت با شبکه بانکی سوئیفت (SWIFT) با تسهیل انتقالات بانکی بینالمللی سریع و با حداقل کارمزد طراحی شده بود. با این حال، ریپل نتوانسته است سوئیفت را مختل کند و اکنون برای ارزش بازار بالای خود به شدت به معاملات سفتهبازی وابسته است، در حالی که درآمد حاصل از استفاده واقعی از شبکه ناچیز است.
تحلیلگران بیان کردند: «این توکن تا حد زیادی بیفایده است، اما همچنان XRP دارای ارزش بازاری معادل ۳۶ میلیارد دلار است و آن را به ششمین ارز دیجیتال باارزش تبدیل میکند.»
آنها افزودند: «ریپللبز یک zombie دنیای ارزهای دیجیتال است. توکنهای XRP آن با حجم ۲ میلیارد دلار در روز به طور فعال معامله میشوند، اما به غیر از سفتهبازی، هدف دیگری ندارند. نه تنها سوئیفت همچنان قدرتمند است، بلکه اکنون با استفاده از بلاکچینها، به خصوص استیبلکوینهایی مانند تتر که به دلار آمریکا وصل است و ۱۰۰ میلیارد دلار در گردش دارد، راههای بهتری برای انتقال وجوه به صورت بینالمللی وجود دارد.»
طبق گفتهی فوربس، به طور مشابه، فورکهای سخت (hard fork) مانند لایتکوین، بیتکوین کش، بیتکوین اسوی و اتریوم کلاسیک با ارزشی بیش از ۱ میلیارد دلار ارزشگذاری میشوند، اما کماستفاده هستند و بیشتر به عنوان سرمایهگذاری سفتهبازانه عمل میکنند تا کاربردهای عملی.
این توکنها اغلب به دلیل اختلاف نظر درون جامعه توسعهدهندگان به وجود میآیند و به دلیل اهمیت تاریخی یا لختی معاملات سفتهبازانه همچنان دوام میآورند.
تحلیلگران با استناد به گفتهی یک سرمایهگذار خطرپذیر، بیان کردند: «آنچه این zombie ها را زنده نگه میدارد نقدشوندگی است.»
تحلیلگران همچنین به «قاتلهای اتریوم» مانند تزوس (XTZ)، الگوراند (ALGO) و کاردانو (ADA) به عنوان بخش عمدهای از این پدیده اشاره کردند.
این توکنها با وجود پیشرفتهای فناورانه و ارزشگذاریهای قابل توجه، پذیرش یا فعالیت گستردهای را شاهد نبودهاند. اگرچه آنها قابلیتهای پیشرفته پردازش تراکنش را ارائه میدهند، اما در تبدیل این قابلیتها به پذیرش گسترده یا مشارکت توسعهدهندگان با مشکل روبرو هستند.
تحلیلگران پیشنهاد کردند: «به نظر میرسد برخی از zombie های بلاکچین صرفاً بر اساس محبوبیت خالقانشان معامله میشوند. کاردانو، رقیب دیگری از اتریوم، در سال ۲۰۱۷ پس از اختلافنظر چارلز هاسکینسون، یکی از بنیانگذاران آن، با ویتالیک بوترین، بنیانگذار دیگر اتریوم، راهاندازی شد.»