ریسک از جایی ناشی میشود که ندانید چه کاری انجام میدهید؛ پس برای کاهش ریسک، آگاهی خودتان را بالا ببرید. - وارن بافت
شرکت حقوقی برجستهی چینی، جونهه (JunHe)، گزارش جامعی منتشر کرده است که به بررسی چالشهای مرتبط با مبارزه با پولشویی (AML) ناشی از راهاندازی یوان دیجیتال میپردازد.
چن شین، شریک ارشد جونهه، به تازگی مقالهای با عنوان «چالشها و فرصتهای مبارزه با پولشویی در یوان دیجیتال» را به طور مشترک تالیف و منتشر کرده است. این مقاله به ارزیابی انطباق یوان دیجیتال، ارز دیجیتال بانک مرکزی چین (CBDC)، با قوانین مبارزه با پولشویی میپردازد.
گزارش جونهه در خصوص انطباق یوان دیجیتال با قوانین مبارزه با پولشویی
یوان دیجیتال، به عنوان یک واحد پول قانونی دیجیتالی که به طور مستقیم توسط بانک خلق چین (PBOC) منتشر میشود، در عین حال که نوآوری در سیستمهای پرداخت را به ارمغان میآورد، با آسیبپذیریهای منحصربهفردی نیز مواجه است که میتواند برای فعالیتهای غیرقانونی مورد سوء استفاده قرار گیرد.
یکی از نگرانیهای اساسی، امکان بالقوهی استفادهی ناشناس از یوان دیجیتال است. این ارز دیجیتال در حالی که از حریم خصوصی کاربران محافظت میکند، اما ویژگیهای ذاتی آن به طور بالقوه میتواند کار را برای بازیگران مخرب، برای پنهان کردن تراکنشهای غیرقانونی آسانتر کند.
این مقاله بیان میکند که «کیف پول ناشناس به کاربران امکان میدهد بدون افشای اطلاعات هویتی خود، تراکنش انجام دهند. این قابلیت برای ارائه سطح بالاتری از حفاظت از حریم خصوصی طراحی شده است.»
این گزارش همچنین بر سرعت و ماهیت فرامرزی تراکنشها با یوان دیجیتال تأکید میکند که میتواند شیوههای سنتی نظارت بر مبارزه با پولشویی را پیچیدهتر سازد. تراکنشها با e-CNY تقریباً به صورت آنی انجام میشوند که زمان دخالت نظارتی را کاهش میدهد.
علاوه بر این، ادغام یوان دیجیتال در سیستم مالی جهانی میتواند نگرانیهایی را در مورد سازگاری آن با استانداردهای بینالمللی مبارزه با پولشویی ایجاد کند.
با گسترش استفادهی بینالمللی این ارز، اطمینان از انطباق تراکنشها با طیف متنوعی از محیطهای نظارتی به چالشی فزاینده تبدیل میشود.
پیشنهادات، راهحلها و فرصتها
جونهه پیشنهاد میکند برای بهبود نظارت لحظهای بر تراکنشها، فناوریهای پیشرفتهای مانند هوش مصنوعی و بلاکچین را در زیرساخت یوان دیجیتال ادغام کند. این ارتقای فناوری، توانایی شناسایی و رسیدگی سریع به فعالیتهای مشکوک را افزایش میدهد.
علاوه بر این، این گزارش خواستار اصلاح فرآیندهای تأیید هویت، به ویژه در رابطه با کیف پولهای ناشناس شده است.
با اجرای محدودیتهای سختگیرانهتر برای تراکنشها و اطمینان از انجام بازرسی دقیق (Due Diligence) میتوان تعادل بین حفظ حریم خصوصی کاربران و تضمین شفافیت تراکنشها را برقرار کرد.
این گزارش در سطح بینالمللی بر اهمیت سازگار کردن e-CNY با استانداردهای جهانی مبارزه با پولشویی تأکید کرده است.
این مقاله بیان میکند: «بنا بر دلایل موجود، اعتقاد بر این است که اجرای و بهبود سیاستهای راهنمای مبارزه با پولشویی برای یوان دیجیتال، محیطی مالی سالم، شفاف و امن را برای مؤسسات مالی، کسبوکارها و عموم مردم فراهم خواهد کرد.»
شرکت حقوقی جونهه در پایان نتیجهگیری میکند: «با تداوم توسعه و استفاده از یوان دیجیتال، چشم انتظار آیندهای کارآمدتر، راحتتر و امنتر برای پرداختهای دیجیتال هستیم.»