ریسک از جایی ناشی میشود که ندانید چه کاری انجام میدهید؛ پس برای کاهش ریسک، آگاهی خودتان را بالا ببرید. - وارن بافت
مطالعهی جدیدی که توسط گوگل منتشر شده است، تأثیر احتمالی هوش مصنوعی تولیدکننده بر روند اشتغال و نیروی کار را بررسی میکند.
این مطالعه که در ۲۵ آوریل منتشر شد، توسط اندرو مکافی، پژوهشگر ارشد دانشکدهی مدیریت اسلون در مؤسسهی فناوری ماساچوست، انجام شده و بر تأثیرات اقتصادی هوش مصنوعی تولیدکننده در سطح جهانی تمرکز دارد.
یافتهی کلیدی این مطالعه آن است که در حال حاضر، به دلیل محدودیتهای این فناوری، رابطهی مستقیمی بین گسترش هوش مصنوعی قدرتمند و بیکاری وجود ندارد و به نظر نمیرسد این وضعیت حداقل در کوتاهمدت تغییر کند.
گزارش مذکور بیان میکند: «هوش مصنوعی تولیدکننده هنوز قادر به انجام کارهای چند مرحلهای که نیازمند برنامهریزی، استدلال یا حافظه است، به طور قابل اعتماد نیست.»
این مطالعه به پژوهشی از سال ۲۰۲۳ اشاره میکند که در آن، صدها پرسش نیازمند مهارتهای ذکر شده، از انسانها و سیستمهای هوش مصنوعی پیشرفته پرسیده شد. بهطور متوسط، انسانها به ۹۲ درصد از سؤالات پاسخ صحیح دادند، در حالی که این میزان برای ماشینآلات تنها ۱۵ درصد بود.
با این حال، مطالعهی جدید گوگل اذعان میکند که با «تحقیقات گسترده» برای درک چگونگی رفع نقاط ضعف هوش مصنوعی تولیدکننده، این فناوری به سرعت در حال پیشرفت است.
به عنوان مثال، سیستم GPT 3.5 شرکت OpenAI که اواخر سال ۲۰۲۲ منتشر شد و عامل اصلی هیجان کنونی حوزهی هوش مصنوعی به شمار میرود، در آزمون وکالت ایالات متحده تنها عملکردی بهتر از ۱۰ درصد از انسانها داشت. اما نسخهی بعدی آن، یعنی GPT 4، که تنها یک سال بعد عرضه شد، توانست بهتر از ۹۰ درصد از انسانها عمل کند.
این مطالعه نتیجهگیری میکند که «در هر جامعهای کارهای مهم زیادی وجود دارد که با وجود پیشرفتهای قابل توجه هوش مصنوعی و رباتهای امروزی، همچنان قابل انجام توسط آنها نیست.»
انقلاب صنعتی جدید
مطالعهی منتشر شده توسط گوگل، هوش مصنوعی را یک «فناوری با کاربرد عمومی» توصیف میکند و آن را با موتور بخار مقایسه میکند که جرقهی انقلاب صنعتی جهانی در اواخر قرن نوزدهم را زد.
با این حال، انتظار میرود تأثیرات هوش مصنوعی تولیدکننده با سرعت بیشتری نسبت به گسترش تدریجی فناوری در طول انقلاب صنعتی آشکار شود.
این مطالعه تأکید میکند که دلیل اصلی این امر، وجود زیرساختهای لازم است که امکان اجرای سریع پیشرفتها در سطح جهانی را فراهم میکند. همچنین، دسترسی آسان به این فناوری و شروع به کار با آن، زمینهی فعالیت افراد را تسهیل میبخشد.
«اکثر کاربران هوش مصنوعی تولیدکننده نیازی به تسلط بر یک رابط کاربری جدید یا زبان برنامهنویسی ندارند. تعامل با این فناوری نیازمند صرف زمان و تمرین برای کسب مهارت است، اما لزوماً به دانش کامپیوتری زیادی احتیاج ندارد.»
تغییر نیروی کار
این مطالعه در عین حال که اذعان میکند این فناوری ممکن است منجر به «بیکاری گسترده ناشی از فناوری» نشود، شواهدی را ارائه میدهد که نشان میدهد هوش مصنوعی تولیدکننده میتواند به «تحلیل رفتن» نیروی کار در مشاغل پردرآمد منجر شود.
«با بررسی کل کار انجامشده در یک اقتصاد مدرن، مشخص میشود که تاثیر هوش مصنوعی تولیدکننده بیشتر بر وظایف انجامشده توسط فارغالتحصیلان دانشگاه است تا فارغالتحصیلان دبیرستان.»
همچنین، این پتانسیل وجود دارد که این فناوری رقابت بین کسبوکارها را برهم بزند. مطالعهی گوگل اشاره میکند که هوش مصنوعی تولیدکننده میتواند گروه کوچکی از «ستارگان» را در یک صنعت خاص توانمندتر کند و به آنها امکان دهد از رقبای خود پیشی بگیرند.
این گزارش میگوید: «شرکتهای سنتی در حال افول، تعدیل نیرو خواهند داشت و تعداد افرادی که نیاز به یافتن شغل جدید و کسب مهارتهای تازه دارند، افزایش خواهد یافت.» با این حال، طبق همین تحقیق، شرکتهایی که سرمایهگذاری سنگینی روی یادگیری ماشینی کردهاند، جزء شرکتهایی نبودهاند که اقدام به تعدیل نیرو کردهاند.