ریسک از جایی ناشی میشود که ندانید چه کاری انجام میدهید؛ پس برای کاهش ریسک، آگاهی خودتان را بالا ببرید. - وارن بافت
کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) روز پنجشنبه فرمهای ۱۹b-4 را برای هشت صندوق قابل معامله در بورس مبتنی بر اتریوم (spot Ethereum ETF) از شرکتهایی مانند بلک راک و فیدلیتی تایید کرد. با این حال، به نظر میرسد تصویب سایر ETF های مبتنی بر ارزهای دیجیتال در این کشور، راه درازی در پیش داشته باشد.
اگرچه صدور کنندگان ETF های مبتنی بر اتریوم هنوز نیاز به تایید نهایی ثبتنامهای S-1 خود دارند تا امکان آغاز معاملات فراهم شود – روندی که ممکن است روزها یا هفتهها به طول بیانجامد – اما توجه بازار اکنون به سمت ارزهای دیجیتالی معطوف شده است که ممکن است مجوز ETF دریافت کنند. در این میان، سولانا (SOL) در صدر فهرست گمانهزنیها قرار دارد.
آنتونی اسکراموچی، مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری جایگزین اسکایبریج و مدیر ارتباطات سابق کاخ سفید، یکی از خوشبینان به دریافت مجوز ETF برای سولانا بود. اسکراموچی پس از تایید ETF های مبتنی بر اتریوم در روز گذشته اعلام کرد: «ما قرار است یک ETF سولانا دریافت کنیم، آماده باشید!»
برایان کلی، مجری سیانبیسی، یکی دیگر از افرادی بود که در مورد احتمال دریافت مجوز ETF برای پنجمین ارز دیجیتال بزرگ بر اساس ارزش بازار گمانهزنی کرد. کلی روز چهارشنبه گفت: «احتمالا سولانا گزینه بعدی باشد. بیتکوین، اتریوم و سولانا احتمالا سه ارز دیجیتال کلیدی در این چرخه هستند.»
نظر کلی با اظهارات جو مککان، سرمایهگذار سولانا و موسس، مدیرعامل و مدیر ارشد سرمایهگذاری صندوق رمزارز Asymmetric، همسو بود. مککان گفت: «اگر قرار باشد ETF بعدی برای ارزی غیر از اتریوم تایید شود، احتمالا چیزی شبیه به سولانا خواهد بود.» با این حال، وی با اشاره به یکی از چالشهای بالقوه پیش روی سولانا و برخی دیگر از ارزهای دیجیتال، افزود: «البته در پرونده حقوقی علیه صرافی کوینبیس، اصطلاحاتی به کار رفته است که میتواند بر این موضوع تاثیر بگذارد.»
معضل "اوراق بهادار ثبت نشده" برای برخی ارزهای دیجیتال
همانطور که مککان اشاره کرد، کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) در ژوئن ۲۰۲۳، یک روز پس از طرح دعوی علیه صرافی رقیب بایننس، از صرافی کوینبیس شکایت کرد. SEC همچنین در نوامبر سال گذشته با طرح اتهامات مشابه نقض قوانین اوراق بهادار، از صرافی کریکن شکایت به عمل آورد.
مهم این است که در این پروندههای حقوقی، SEC نام چندین ارز دیجیتال از جمله سولانا، کاردانو، پالیگان، نیر و اینترنت کامپیوتر را به عنوان "اوراق بهادار ثبتنشده" اعلام کرد.
بنابراین، این یکی از مشکلات پیش روی برخی ارزهای دیجیتال است، در حالی که بیتکوین هرگز با چنین طبقهبندیای مواجه نشده است و به نظر میرسد بر اساس دستور تاییدیه روز گذشته، به اتریوم (حداقل خود این دارایی) نیز وضعیت مشابهی با «کالا» اختصاص داده شده است. با این حال، موضوع استیکینگ اتریوم مسئلهای متفاوت است. در روزهای اخیر، با توجه به اینکه جداسازی اتریوم به عنوان یک دارایی از قابلیت استیکینگ آن به نظر میرسد عامل مهمی در تایید ETF های مبتنی بر اتریوم بوده است، صادرکنندگان این ETF ها به سرعت اقدام به حذف ویژگیهای استیکینگ از درخواستهای خود کردهاند.
این امر ممکن است به دلیل نگرانیهای SEC درباره استیکینگ ارزهای دیجیتال باشد، زیرا بخشی از پرونده حقوقی علیه کوینبیس به موضوع دسترسی به استیکینگ اختصاص داشت؛ جایی که کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا ادعا میکرد این قابلیت ناقض قوانین اوراق بهادار است.
جیمز سیفارت، تحلیلگر ETF بلومبرگ، گفت: «SEC در مورد وضعیت سولانا همانند اتریوم تردید ندارد. آن دادخواستها علیه کوینبیس، کریکن و سایرین به صراحت میگویند که ‘سولانا یک اوراق بهادار است.’ این موضوع به راحتی میتواند مسیر را برای دریافت مجوز ETF برای سولانا بسیار ناهموار کند.»
در حالی که SEC بسیاری از ارزهای دیجیتال برتر را به عنوان اوراق بهادار طبقهبندی کرده است، اما از انجام این کار برای توکنهایی که ارتباط نزدیکی با بیتکوین دارند، خودداری کرده است و در نتیجه گزینههایی را در آن بخش ارائه میدهد. با این حال، این ارزهای دیجیتال با سوالات دیگری در مورد تقاضا و نقدشوندگی مواجه هستند.
مککان با اشاره به شباهت دوجکوین با عرضه اولیه بیتکوین، آن را به عنوان یکی دیگر از گزینههای احتمالی معرفی کرد و گفت: «قطعا یک اوراق بهادار نیست.» دیگران نیز به دلایل مشابه، لایتکوین را برجسته کردهاند.
سیفارت گفت: «این اساسا برداشت من و الکس کروگر از نظر جو مککان در مورد سولانا در آخرین قسمت از برنامه Bits and Bips بود. با این حال، حتی اگر امکانپذیر باشد، تقاضای زیادی برای یک ETF لایتکوین نمیبینم. خودم هم در مورد دوجکوین مطمئن نیستم، اما چه کسی میداند!»
اگرچه ممکن است دوجکوین و لایتکوین از منظر مقررات منطقیتر به نظر برسند، اما سیفارت افزود: «اگر من یک صادرکننده باشم، نمیدانم آیا حاضرم چند صد هزار دلار برای راهاندازی یک ETF لایتکوین هزینه کنم؟ به نظر من یک ETF سولانا در مقایسه با سایر داراییهای دیجیتال (به جز بیتکوین و اتریوم) تقاضای بیشتری خواهد داشت.»
الزامات پیش از راهاندازی صندوقهای قابل معامته در بورس مبتنی بر رمزارزهای دیگر: بازارهای آتی تحت نظارت CFTC و ETF آتی
برای صندوقهای قابل معامله در بورس مبتنی بر بیتکوین (Bitcoin ETF) و اتریوم (Ethereum ETF)، در وهله اول لازم بود تا محصولات آتی آنها در دسترس قرار گیرد. این امر، دورهای طولانی برای انجام تحلیل همبستگی بین محصولات آتی CME و نرخهای معاملات اسپات (spot) ایجاد میکرد تا اطمینان حاصل شود که این همبستگی به اندازه کافی بالا است. سپس، بر اساس آن امکان بررسی مجوز برای هر گونه صندوق ETF مبتنی بر دارایی اسپات (spot) فراهم میشد. به طور مشابه، برای هر گونه ETF رمزارز دیگری نیز به چنین روندی نیاز است.
قراردادهای آتی بیتکوین CME در دسامبر ۲۰۱۷ راهاندازی شد و قراردادهای آتی اتریوم CME در فوریه ۲۰۲۱ به دنبال آن عرضه شدند. سپس، برای اولین بار، صندوقهای ETF آتی بیتکوین در اکتبر ۲۰۲۱ در ایالات متحده معرفی شدند و به دنبال آن، صندوقهای ETF آتی اتریوم در اکتبر ۲۰۲۳ عرضه گردیدند.
بر اساس رویه موجود، جیمز سیفارت، تحلیلگر ETF بلومبرگ، پیشنهاد کرد که یک ETF سولانا مبتنی بر دارایی اسپات (spot) میتواند ظرف چند سال پس از راهاندازی بازار آتی تحت نظارت CME امکانپذیر شود. با این حال، وی افزود: «قوانین و لوایح کنگره مرتبط با ساختار بازار مانند FIT21 میتوانند این روند را تسریع بخشند.»
مجلس نمایندگان ایالات متحده روز چهارشنبه لایحه «قانون نوآوری و فناوری مالی برای قرن بیست و یکم» (FIT21) را تصویب کرد. این لایحه ساختار بازار رمزارز است که هدف آن تنظیم گسترده این صنعت است. این اولین باری است که یک قانون جامع رمزارز در کل مجلس به رای گذاشته میشود.
FIT21 به کمیسیون معاملات آتی کالای آمریکا (CFTC) برای نظارت بر بازارهای داراییهای اسپات رمزارز و «کالاهای دیجیتال»، به ویژه بیتکوین، قدرت و بودجه بیشتری اعطا میکند. با این حال، گری جنسلر، رئیس کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC)، استدلال کرد که این لایحه به پروژههای رمزارز اجازه میدهد تا خودشان را به عنوان «غیرمتمرکز» تایید کنند. این لایحه همچنین فرآیندی را برای اجازه معاملات ثانویه داراییهای رمزارز در صورتی که «در ابتدا به عنوان بخشی از یک قرارداد سرمایهگذاری عرضه شده باشند» ایجاد میکند.
با این حال، برای FIT21 در سنا لایحه همراهی وجود ندارد و قانونگذاران ارشد سنا که تحت کنترل دموکراتها است، علاقهای به این لایحه نشان ندادهاند و یا در گذشته با آن مخالفت کردهاند. دولت بایدن نیز با FIT21 مخالفت کرد، اما اعلام کرد که «برای ایجاد یک چارچوب متعادل برای داراییهای دیجیتال، مشتاق همکاری با کنگره است.»
اگرچه بعید به نظر میرسد که FIT21 امسال در سنا مطرح شود، اما این لایحه میتواند زمینهای را برای کنگره بعدی در ژانویه فراهم کند.
با وجود احتمال تصویب لایحهای شبیه به FIT21 که بازارهای رمزارز را تحت نظارت CFTC قرار دهد، برخی سوال کردهاند که آیا این موضوع بر دیدگاه فعلی SEC غلبه خواهد کرد یا خیر. سیفارت پاسخ داد: «پاسخ هم بله و هم خیر است. کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) همچنان در مورد مجوز تمام ETF ها تصمیم میگیرد. و آنها هرگز ETF هایی را که دارایی دیجیتال بدون هیچ مکان معاملات تحت نظارت فدرال یا بازار معاملات آتی تحت نظارت فدرال را در خود جای دادهاند، تایید نمیکنند.»
نیت گراچی، رئیس «فروشگاه ETF» نیز افزود: «تا زمانی که قراردادهای آتی سولانا تحت نظارت CME وجود نداشته باشد یا کنگره یک چارچوب قانونی مشروع برای رمزارزها ایجاد نکند، هیچ ETF سولانا تایید نخواهد شد. تایید ETF های مبتنی بر اتریوم اسپات، تایید ETF های دیگر رمزارز را برای مدتی متوقف کرده است.»
این رویکرد در بازار نیز به چشم میخورد. پلتفرم پیشبینی غیرمتمرکز مبتنی بر اتریوم، Polymarket، شانس تایید یک ETF سولانا در سال ۲۰۲۴ را تنها ۱۱ درصد با مجموع شرطبندی ۱۲۲,۶۵۷ دلاری ارزیابی کرده است. بنابراین، حتی اگر سولانا بتواند برچسب "اوراق بهادار ثبتنشده" کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) را رد کند، ممکن است مدتی طول بکشد تا یک ETF سولانا مبتنی بر دارایی اسپات (spot) یا هر ETF دیگری مبتنی بر داراییهای اسپات رمزارز در ایالات متحده به طور کامل عملیاتی شود.